Παθήσεις πρωκτού

Αιμορροΐδες - Αιμορροϊδοπάθεια

Οι αιμορροΐδες είναι ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων ( αρτηριών - φλεβών ) το αιμορροιδικό πλέγμα που βρίσκεται κάτω από τον βλενογόνο του πρωκτικού σωλήνα. Έτσι αυτά τα ''αγγειακά μαξιλαράκια'' σφραγίζουν την περιοχή άνωθεν των σφιγκτήρων δημιουργώντας ένα επιπρόσθετο εμπόδιο που συγκρατεί μαζί με τους μύς των σφιγκτήρων το εντερικό περιεχόμενο στην λήκυθο του ορθού. Όλοι οι άνθρωποι έχουν  αιμορροΐδες. Όταν όμως αυτό το αγγειακό δίκτυο εμφανίζει συμπτώματα δυσλειτουργίας τότε λέμε οτι υπάρχει αιμορροοιδοπάθεια. 

Παραεδρικό απόστημα- Παραεδρικό συρίγγιο

Παραεδρικό απόστημα

 

Στην περιοχή του πρωκτού μια έντονη φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει στην συλλογή υγρού (πύου),και να σχηματίσει κοιλότητα που ονομάζεται παραεδρικό απόστημα.

 

Οταν διαγνωσθεί φλεγμονή χρειάζεται να χορηγήσουμε αντιβίωση και αντιφλεγμονώδη για ένα διάστημα 3-4 ημερών,χωρίς όμως πολλές φορές να αποφευχθεί η δημιουργία αποστήματος,όπου επιβάλλεται η χειρουργική παροχέτευση της κοιλότητας.

Ραγάδας δακτυλίου

Είναι η πάθηση κατά την οποία εμφανίζεται λύση της συνέχειας του βλενογόνου του πρωκτού  (πληγή).Η βλάβη συνήθως ξεκινά από το δέρμα του πρωκτού και επεκτείνεται σε βάθος 3-4 cm κατά μήκος μέχρι την οδοντωτή γραμμή.Συνήθως αυτή η πληγή εντοπίζεται στην 6η ώρα όταν ο ασθενής τοποθετηθεί σε γυναικολογική θέση χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα να εμφανισθούν παρόμοιες βλάβες και σε άλλες θέσεις.

Κύστη κόκκυγος

Η συριγγοποιηθείσα κύστη κόκκυγος  ή τριχοφωλεακή κύστη, είναι πολύ συχνή πάθηση,με μεγαλύτερα ποσοστά στους άνδρες και σε ηλικίες από 20 έως 40 ετών,είναι ένα κυστικό μόρφωμα,που εντοπίζεται στο ύψος του κόκκυγα, και αναπτύσσεται στον κυτταρολιπώδη ιστό,ύπερθεν της προιεράς περιτονίας,με ,ένα η περισσότερους εκφορητικούς πόρους στο δέρμα τα συρίγγια.Σπάνια εμφανίζεται σαν μία ψηλαφητή μάζα χωρίς συρίγγια.

Εγγραφή στο Παθήσεις πρωκτού