Λαπαροσκοπικές Επεμβάσεις

Χολολιθίαση

Ανατομία χοληδόχου κύστεως - εξωηπατικών χοληφόρων

Η χοληδόχος κύστη φιλοξενείται στην κάτω επιφάνεια του δεξιού λοβού του ήπατος. Έχει σχήμα αχλαδιού μεγίστης διαμέτρου 10 cm και ανατομικά χωρίζεται στον πυθμένα στο σώμα και τον αυχένα. Ο αυχένας καταλήγει στον κυστικό πόρο που με την σειρά του εκβάλλει στον κοινό ηπατικό ο οποίος στην συνέχεια μεταπίπτει στον χοληδόχο πόρο. 

Ο χοληδόχος πόρος αφού δεχθεί την εκβολή του παγκρεατικού πόρου εισέρχεται στο 12δάκτυλο.

Διαφραγματοκήλη

Ανατομία διαφράγματος - Οισοφάγου

Το διάφραγμα:

Είναι ένα θολωτό πλέγμα από μύς ( ισχυρή μεμβράνη ) που χωρίζει τον θωρακικό κλωβό από την κοιλότητα της κοιλίας και συμμετέχει στη  αναπνευστική λειτουργία.

Ο οισοφάγος :

Είναι μυικός σωλήνας που ενώνει την στοματική κοιλότητα με τον στόμαχο διέρχεται από τον θώρακα στην κοιλία δια μέσου του διαφράγματος από μια οπή το οισοφάγειο τμήμα. 

Σκωληκοειδίτιδα

  • ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΣ

Είναι μία πολύ συχνή χειρουργική πάθηση που οφείλεται στην φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης.To 5% των ανθρώπων υποβάλλονται σε σκωληκοειδεκτομή σε κάποια φάση της ζωής του.Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι αυξημένη στην παιδική ηλικία, ενώ μειώνεται μετά την εφηβεία.

Ανατομικά η σκωληκοειδής βρίσκεται στον δεξιό λαγόνιο βόθρο, είναι τμήμα του παχέως εντέρου και ειδικότερα του τυφλού.Το μήκος της κυμαίνεται από 8 έως 10cm.Είναι δε πλούσιος λεμφοζιδιακός ιστός που συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού.

Sleeve

Στη γαστροπλαστική sleeve ο θόλος του στομάχου αφαιρείται δίνοντας στο στομάχι μορφή σωλήνα με 80% μικρότερη χωρητικότητα, χωρίς να τοποθετούνται εμφυτεύματα ή ξένα υλικά.

Η επέμβαση καταστέλλει αποτελεσματικά την πείνα γιατί με την αφαίρεση του γαστρικού θόλου παύει η παραγωγή της σπουδαιότερης ορεξιογόνου εντερορμόνης, της Γκρελίνης. Ο κορεσμός είναι φυσιολογικός, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς στις επιλογές της διατροφής.

Εγγραφή στο Λαπαροσκοπικές Επεμβάσεις