- ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΣ
Είναι μία πολύ συχνή χειρουργική πάθηση που οφείλεται στην φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης.To 5% των ανθρώπων υποβάλλονται σε σκωληκοειδεκτομή σε κάποια φάση της ζωής του.Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι αυξημένη στην παιδική ηλικία, ενώ μειώνεται μετά την εφηβεία.
Ανατομικά η σκωληκοειδής βρίσκεται στον δεξιό λαγόνιο βόθρο, είναι τμήμα του παχέως εντέρου και ειδικότερα του τυφλού.Το μήκος της κυμαίνεται από 8 έως 10cm.Είναι δε πλούσιος λεμφοζιδιακός ιστός που συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού.
ΑΙΤΙΑ
Η οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης οφείλεται ως επί το πλείστον σε απόφραξη του αυλού της από
- Υπαρξη κοπράνων η κοπρόλιθου εντός του αυλού της
- Συμφύσεις που προκαλούν γωνίωση
- Όγκοι σκωληκοειδούς ( καρκινοειδές )
- Παράσιτα σε ποσοστό κάτω από 1%
Η οξεία απόφραξη έχει ως συνέπεια την αύξηση της πίεσης ενδοαυλικά με αποτέλεσμα την ελάττωση της ροής του αίματος στο τοίχωμα, την ισχαιμία και την ανάπτυξη πλήθους παθογόνων μικροοργανισμών. Οταν η φλεγμονή της σκωληκοειδούς δεν αντιμετωπισθεί θα οδηγήσει σε λίγα 24ωρα,σε ρήξη και περιτονίτιδα περιορισμένη η εκτεταμένη.Σε μερικές περιπτώσεις η ρήξη μπορεί να περιχαρακωθεί από επίπλουν και λεπτό έντερο,σχηματίζοντας εντέλει μία φλεγμονώδη μάζα το plastron. Σε αυτή την περίπτωση η χειρουργική επέμβαση αναβάλλεται,για λίγες εβδομάδες, χορηγούνται στον ασθενή ισχυρά αντιβιωτικά,προκειμένου να χειρουργηθεί με ασφάλεια,σε δεύτερο χρόνο.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
- Ανορεξία, ναυτία, έμετος.Σπανιότερα διάρροια,η δυσκοιλιότητα που μπερδεύουν την εικόνα.
- Κοιλιακός πόνος βύθειος,διάχυτος στην αρχή περιομφαλικός,σταθερός χωρίς διακυμάνσεις,όχι οξύς, που μετά παρέλευση 4-6 ωρών εντοπίζεται στον δεξί λαγόνιο βόθρο.
- Πυρετική κίνηση συνήθως μέχρι 1 βαθμό πάνω από την φυσιολογική θερμοκρασία.Αν ο πυρετός είναι πολύ υψηλός από την αρχή θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη αιτία.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
- Γενική εξέταση αίματος όπου τα λευκά αιμοσφαίρια θα τα βρούμε αυξημένα πάνω από 10000
- CRP η c αντιδρώσα πρωτεϊνη είναι πολύ ευαίσθητος δείκτης φλεγμονής που τον βρίσκουμε ανεβασμένο.
- Υπέρηχο άνω και κάτω κοιλίας εκεί όπου υπάρχει διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα.
- Πάντοτε βέβαια η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση και δεν ξεφεύγει από έμπειρο χειρουργό.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
Περιλαμβάνει τα κάτωθι σημεία αναλυτικά
Σημείο Mac Burney. Χαρακτηρίζεται από την μέγιστη ευαισθησία κατά την ψηλάφηση στα 2/3 μιας νοητής ευθείας που ενώνει τον ομφαλό με την πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα δεξιά.
Σημείο Rovsing πόνος στον δεξιό λαγόνιο βόθρο κατά την εντω βάθει ψηλάφηση στον αριστερό.
Αναπηδώσα ευαισθησία. Πόνος με την άρση της πίεσης στην κάτω κοιλία.Αναδεικνύει περιτοναϊκή αντίδραση άρα ενδοκοιλιακή φλεγμονή.
Σημεία ψοϊτου και προσαγωγών, για την διάγνωση άτυπης θέσης της φλεγμαίνουσας σκωληκοειδούς απόφυσης (οπισθοτυφλική, πυελική θέση)
ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Θα πρέπει ωστόσο να διαφοροδιαγνωσθεί η νόσος από άλλες παθήσεις της κοιλίας εξίσου σημαντικές και επικίνδυνες όπως:
- Σαλπιγγίτιδα, συστροφή κύστης ωοθήκης, ρήξη εξωμητρίου κυήσεως.
- Μεσεντέρια λεμφαδενίτις.
- Κωλικός νεφρού η ουρητήρα.
- Ουρολοίμωξη, κυστίτιδα.
- Οξεία γαστρεντερίτιδα
- Ειλεοτυφλική προσβολή νόσου του Crohn
- Εκκολπωματίτιδα,φλεγμονή απόφυσης Meckel που αρκετές φορές μπορεί να συνυπάρχει με σκωληκοειδίτιδα.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η οξεία σκωληκοειδίτις πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα ,αμέσως μετά την διάγνωσή της. Δύο είναι οι μέθοδοι χειρουργικής θεραπείας της νόσου η ΑΝΟΙΚΤΗ και η ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ μέθοδος.
ΑΝΟΙΚΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
Η ανοικτή σκωληκοειδεκτομή γίνεται με μία μικρή τομή δεξιά την κοιλία, τομή Mac Burney η εγκάρσια τομή Lanz,για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα μήκους περίπου 4-5cm. Θεωρείτε πιό ενδεδειγμένη μέθοδος όταν υπάρχει υπόνοια ρήξης της σκωληκοειδούς και τοπικής περιτονίτιδος,η περισκωληκειιδικού αποστήματος,αφού επιτυγχάνεται πιό ενδελεχής καθαρισμός της περιτοναϊκής κοιλότητος.
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
Επιτυγχάνεται με την διάνοιξη τριών μικρών οπών μεγέθους 0,5cm και την είσοδο ειδικών εργαλείων και βιντεοκάμερας.Είναι ενδεδειγμένη σε ανεπίπλοκη σκωληκοειδίτιδα, σε παχύσαρκα άτομα , σε ηλικιωμένους και δίνει καλύτερη εικόνα σε περιπτώσεις διαφοροδιάγνωσης άλλων παθήσεων σε γυναίκες
Και με τις δύο μεθόδους η νοσηλεία διαρκεί ένα 24ωρο.Το κόστος της λαπαροσκοπικής επεμβάσεως είναι λίγο υψηλότερο.