Μηροκήλη

ΜΗΡΟΚΗΛΗ 

Η ΜΗΡΟΚΗΛΗ είναι και αυτή μία ενδιαφέρουσα κήλη του κοιλιακού τοιχώματος,όπου προβάλλει στον μηριαίο δακτύλιο ,συνήθως έντερο η επίπλουν.

Η συχνότητά της είναι περίπου 10% όλων των περιπτώσεων κήλης στην βουβωνηκή περιοχή.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ

Ο μηριαίος δακτύλιος δακτύλιος είναι ένα κανάλι από όπου περνούν τα μηριαία αγγεία και νεύρα ,που εξασφαλίζουν την αυμάτωση και νεύρωση του κάτω άκρου.

Ανατομικά βρίσκεται κάτωθεν του βουβωνικού συνδέσμου και αφορίζεται από τον λαγονοηβικό πόρο προς τα άνω, από τον σύνδεσμο του cooper  προς τα κάτω και την μηριαία φλέβα επί τα εκτός.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Εμφάνιση μικρής διόγκωσης μόλις επισημενόμενης σε περιοχή λίγο ψηλότερα του μήρου,που συνοδεύεται από ήπιο πόνο.

Συνήθως παρουσιάζεται έντονος πόνος όταν δημιουργηθεί περίσφιξη,επιπλοκή που εκδηλώνεται με έντονη επώδυνη διόγκωση και συνοδεύεται με ναυτία ,έμετο γενική κακουχία 

Τότε η μηροκήλη γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη μιάς και συνήθως μικρό τμήμα εντέρου λόγω των συμπαγών δομών της περιοχής εύκολα περισφίγγεται και γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί σε γάγγραινα του περιεχομένου,επιπλοκή που αν δεν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί άμμεσα εμφανίζει υψηλό ποσοστό θνητότητας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η αντιμετώπιση της πάθησης είναι χειρουργική αποκατάσταση της κήλης

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Σύγκληση του χάσματος με πλέγμα αφού αναταχθεί το περιεχόμενο συνήθως με εξωπεριτοναική προσπέλαση μέθοδος Mc Vay.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Με τρις μικρές οπές έχουμε πολύ καλή πρόσβαση στην περιοχή,γίνεται παρασκευή και εκτομή του σάκκου και επικάλυψη του ελλείματος με πλέγμα που στερρεώνεται στον λαγονοηβικό πόρο και τον σύνδεσμο του cooper.

Αφού βέβαια έχει ελεγχθεί η βιωσιμότητα του εντέρου αν πρόκειται για περίσφιξη.