Γενικά - Τι είναι Κήλη
Ως κήλη χαρακτηρίζουμε την πάθηση κατά την οποία προβάλλει σε κάποιο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος περιεχόμενο του κοίτους της κοιλιάς.
Το όργανο το οποίο προπίπτει συνήθως είναι επίπλουν, έντερο ,η ουροδόχος κύστη κ ά
Το σημείο του κοιλιακού τοιχώματος που εμφανίζεται η κήλη μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό στόμιο η κάποιο παθολογικό χάσμα.
Υπάρχουν αρκετά είδη κήλης όπως
- Βουβωνοκήλη (πολύ συχνή στους άνδρες)
- Μηροκήλη (σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες)
- Κοιλιοκήλη
- Ομφαλοκήλη (αρκετά συχνή και στα δύο φύλα)
- Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη (μετά από επέμβαση στην κοιλιά)
- Κήλη λευκής γραμμής
- Κήλη spigel
Aιτιολογία
Πρόκειται όχι πολύ σπάνια για συγγενείς κήλες (με την γέννηση) πιθανώς με οικογενειακό ιστορικό.Σε ποσοστό 4-5% αγόρια γεννιούνται με συγγενή βουβωνοκήλη.
Στις επίκτητες κήλες η αιτιολογία που εμφανίζονται είναι
- Η παχυσαρκία
- Χρόνια δυσκοιλιότητα
- Βαρειά χειρονακτική εργασία(συχνή άρση βάρους)
- Χρόνιος βήχας- κάπνισμα
- Υπερτροφία προστάτου με δυσουρικά φαινόμενα
- Ηλικία με συνέπεια την χαλάρωση του κοιλιακού τοιχώματος
- Ασκίτης
- Κοιλιακές επεμβάσεις(μετεγχειρητικές κήλες)
Συμπτωματολογία
Συνήθως τα συμπτώματα της κήλης είναι ο ήπιος πόνος στην αντίστοιχη περιοχή με αντανακλάσεις η κάψιμο τοπικά,ιδίως στην όρθια στάση και στο περπάτημα, που υποχωρούν όμως κατά την κατάκλιση.Σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής θέτει μόνος την διάγνωση,
αφού εκτός από τον πόνο εμφανίζεται και διόγκωση στην περιοχή.
Εντονος πόνος, ασυνήθιστος με οξεία εισβολή,που συνοδεύεται από δυσφορία,ναυτία, εμέτους και πιθανώς πυρετική κίνηση, παράλληλα δε η εμφάνιση σκληρίας στην περιοχή της κήλης η και ερυθρότητα θέτει την διάγνωση της οξείας περίσφιξης που χρήζει άμμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης. Ο χειρουργός πρέπει να παρέμβει σε αυτή την περίπτωση σε λιγότερες από 6 ώρες μιάς και οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να περιπλέξει την επέμβαση (εντερεκτομή) βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ζωή του ασθενούς.
Διάγνωση
Η διάγνωση της νόσου είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων εύκολη γίνεται από τον χειρουργό με την κλινική εξέταση. Σπάνια σε αρχόμενη κήλη μπορεί θα χρειαστεί η χρήση υπερηχογραφήματος.
ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ
Ανατομία
Στην βουβωνική περιοχή δεξιά και αριστερά υπάρχει, ο βουβωνικός πόρος,ένα κανάλι που παρουσιάζει έσω και έξω στόμιο,διαμέσου των πλάγιων κοιλιακών μυών, έξω λοξού, έσω λοξού και εγκάρσιου κοιλιακού.Στον άνδρα δι' αυτού διέρχονται τα σπερματικά αγγεία και νεύρα και ο σπερματικός πόρος, καταλήγοντας στον όρχη.
Στην γυναίκα στον βουβωνικό πόρο βρίσκεται ο στρογγύλος σύνδεσμος της μήτρας.
Τι είναι η βουβωνοκήλη
Βουβωνοκήλη χαρακτηρίζουμε την κήλη που εμφανίζεται, στο έσω στόμιο του βουβωνικού πόρου,το οποίο διασχίζεται και διευρύνεται,και σιγά σιγά ο σάκκος της κήλης με το περιεχόμενό του έρπει μέσα στον πόρο ανάμεσα στους μύς, φτάνοντας πολλές φορές μέχρι το έξω στόμιο.Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για ΛΟΞΗ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ. Οταν η κήλη μείνει χωρίς αντιμετώπιση για άλλοτε άλλο διάστημα, σταδιακά θα φθάσει μέχρι το όσχεο ΟΣΧΕΟΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ.
Στην περίπτωση που υπάρχει ρήξη της εγκαρσίας περιτονίας η κήλη που εμφανίζεται είναι ΕΥΘΕΙΑ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ.
Σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε συνδυασμό και των δύο.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
H αποκατάσταση της βουβωνοκήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική
Παλαιότερες χειρουργικές τεχνικές της βουβωνοκήλης ήταν η χρησιμοποίηση ραμμάτων(shouldice) με μεγάλα ποσοστά υποτροπής.
Η χειρουργική πλέον της βουβωνοκήλης επιβάλλει την χρήση πλέγματος είτε ανοιχτά είτε λαπαροσκοπικά. Κάθε μέθοδος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και πρέπει να προσαρμόζεται στο profile κάθε αρρώστου.
ΑΝΟΙΚΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
Με μικρή τομή στην βουβωνική περιοχή 4-5cm και συνήθως με ραχιαία αναισθησία τοποθετούμε πλέγμα στερεώνοντάς το στους μυς του κοιλιακού τοιχώματος χωρίς τάση (tension free) αποφεύγοντας έτσι τον μετεγχειρητικό πόνο.Η μέθοδος αυτή αν πραγματοποιηθεί από έμπειρο χειρουργό έχει μηδαμινά ποσοστά υποτροπής.
MEΘΟΔΟΙ TEP -TAPP
H TEP μέθοδος εξωπεριτοναικής αποκατάστασης της κήλης.
Με τρεις οπές εισάγουμε το ενδοσκόπιο κάτω από τους μυς και πάνω από το περιτόναιο δημιουργώντας χώρο εργασίας, και στη συνέχεια αφού παρασκευάσουμε και απολυνώνουμε τον σάκκο της κήλης στρώνοντας ένα πλέγμα γύρω από το έσω βουβωνικό στόμιο.
Η μέθοδος ενδείκνειται σε νέα άτομα με μικρή κήλη όχι μεγαλύτερη από 6-8cm και χρειάζεται απαραίτητα γενική αναισθησία.
H TAPP ενδοπεριτοναική αποκατάσταση της κήλης, και αυτή η μέθοδος χρειάζεται γενική αναισθησία.
Γίνεται διάνοιξη παρασκευή και ανάταξη του σάκκου της κήλης.Στην συνέχεια στερεώνουμε ένα πλέγμα ενδοπεριτοναικά.Η μέθοδος είναι αρκετά ακριβή αφού το ενδοπεριτοναικό πλέγμα είναι ειδικής επεξεργασίας άρα ακριβότερο από τα απλά πλέγματα.