Θυρεοειδούς αδένα

Ο θυρεοειδής αδένας εντοπίζεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου σε άμμεση γειτνίαση με την τραχεία και σε στενή ανατομικά θέση με τα παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα που είνα αποκλειστικά υπεύθυνα για την κινητικότητα των φωνητικών χορδών και τα αγγεία του τραχήλου (καρωτίδες – σφαγίτιδες).  

Επιγραμματικά θα αναφέρουμε περιπτώσεις παθήσεων θυρεοειδούς που χρήζουν χειρουργική αντιμετώπιση:

 

Α. Ευμεγέθης διάχυτη τοξική βρογχοκήλη που δεν ρυθμίζεται παρα την φαρμακευτική αγωγή.

 

Β. Πολυοζώδης βρογχοκήλη

 

Γ. Τοξικό αδένωμα του θυρεοειδούς αφού πρώτα με κατάλληλα αντιθυρεοειδικά φάρμακα κατασταλεί η υπερλειτουργία του αδένα ( υπερθυρεοειδισμός ).

 

Ο καρκίνος  θυρεοειδούς

 τέσσερις είναι  οι περιγραφόμενοι τύποι καρκίνου θυρεοειδούς:

  1. Ο θηλώδης η συχνότερα απαντώμενη μορφή νεοπλάσματος που θεωρείται πλήρως ιάσιμη μετά από θυρεοειδεκτομή.
  2. Ο θυλακιώδης
  3. Ο μυελοειδής
  4. Ο αναπλαστικός καρκίνος

Οι δύο τελευταίοι τύποι είναι εξαιρετικά σπάνιοι και πολύ επιθετικοί.

Τα μονήρη συμπαγή οζίδια του θυρεοειδούς έχουν 5-10% πιθανότητα να υποκρύπτουν κακοήθεια η διάγνωση ενισχύεται όταν παρα την φαρμακευτική αγωγή ο όζος έχει τάση να μεγαλώνει.

Στην πολυοζώδη βρογχοκήλη όπου υπάρχουν πολλοί διάσπαρτοι όζοι η πιθανότητα καρκίνου είναι πολύ μικρότερη.

Οι εξετάσεις που συστήνονται για τον έλεγχο του  θυρεοειδούς:

1. Μέτρηση ορμονών TSH, T3, T4, FT3, FT4, anti-TRO, anti-TG, θυρεοσφαιρίνη, καλσιτονίνη.

2. Υπερηχογράφημα ( ECHO τραχήλου ) όπου ελέγχεται ο θυρεοειδής και αξιολογείται το μέγεθος το σχήμα η σύσταση των όζων και η παρουσία η όχι λεμφαδένων στον τράχηλο.

3. Σπινθηρογράφημα ( scanning ) θυρεοειδούς όπου έκτος απο το σχήμα και το μέγεθος ελέγχεται η λειτουργία του αδένα και των όζων ( ψυχρός, θερμος-χλιαρός ).

4. Επί υποψίας κακοήθειας υπάρχει και η ειδική εξέταση FNA όπου με μικρή βελόνα η trocat αναρροφάται υλικό από τον όζο με τη βοήθεια υπερήχων και αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση. Επί θετικού αποτελέσματος είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει νεόπλασμα ενώ επί αρνητικού αποτελέσματος δεν εφησυχαζόμαστε 100% και συνεχίζουμε την παρακολούθηση του ασθένους.

Ποία η συνιστώμενη επέμβαση:

Όταν αποφασισθεί η θυρεοειδεκτομή είτε για καλοήθη η πολύ περισσότερο για κακοήθη πάθηση τότε εκείνο που πρέπει να κάνει ο εξιδεικευμένος χειρουργός είναι ολική θυρεοειδεκτομή με έμφαση στο να μην εγκαταλειφθεί υπόλλειμα θυρεοειδκικού ίστου ( κολόβωμα ).Αύτο επιτυγχάνεται με απόλυτη ασφάλεια από το χειρουργικό μας team και με τη βοήθεια της τεχνολογίας που στις μέρες μας έχει αλματώδη ανάπτυξη. 

Για τον σκοπό αυτόν η ομάδα μας έχει καθιερώσει και εφαρμόζει σε κάθε θυρεοειδεκτομή απο 10 ετίας χειρουργικό εξοπλισμό τέτοιο που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα κάποιας επιπλοκής.

Για να εξασφαλίσουμε την προστασία απο κάκωση των λαρυγγικών νεύρων ( κάψιμο-διατομή ) που νευρώνουν τις φωνητικές χορδές χρησιμοποιούμε διεγχειρητικά συνεχή νεύρο παρακολούθηση ( intraoperative neuromonitoring ).Έτσι αφενός αναγνωρίζουμε την πορεία του νεύρου ( που είναι σαν μικρή κλωστή ) και αφετέρου καταγράφουμε την αγωγημότητα του νεύρου προστατεύοντας τη  λειτουργία των φωνητικών χορδών αποφεύγοντας μετεγχειρητικά το βασανιστηκό έστω και παροδικό βράγχος φωνής, την δύσπνοια η πολύ χειρότερα την αφωνία.

Επιπρόσθετα για να επιτύχουμε την όσο το δυνατόν αναίμακτη επέμβαση καθιερώσαμε την χρήση ψαλιδιού με ραδιοσυχνότητες R-F (radio-frequency ) για την παρασκευή του αδένα και την αιμόσταση ενώ παράλληλα βοηθά στην αποτροπή της θερμικής κάκωσης του νεύρου.

Σε περίπτωση αμφιβολίας για την ακαιρεότητα των παραθυρεοειδών αδένων που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό του ασβεστίου διεγχειρητικά έχουμε την δυνατότητα να μετρήσουμε την παραθορμόνη.

Μεγάλη έμφαση δίνουμε στο αισθητικό αποτέλεσμα πραγματοποιώντας μικρή τομή 4-5cm ( περίπου ) σε φυσική πτυχή του δέρματος και στο τέλος της επεμβάσεως εφαρμόζουμε τεχνική πλαστικής του τραύματος με απορροφήσιμο ράμμα προσφέροντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Επιτυγχάνοντας έτσι την 24ωρη νοσηλεία στην κλινική εξασφαλίζοντας για τον ασθενή άμεση αφύπνιση, κινητοποίηση ελεύθερη σύτιση από τις πρώτες ώρες, ήπιο πόνο ( σαν να έχει υποστεί μια μικροεπέμβαση ) και ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία του σε 4 ημέρες.