Επεμβάσεις

Χολολιθίαση

Ανατομία χοληδόχου κύστεως - εξωηπατικών χοληφόρων

Η χοληδόχος κύστη φιλοξενείται στην κάτω επιφάνεια του δεξιού λοβού του ήπατος. Έχει σχήμα αχλαδιού μεγίστης διαμέτρου 10 cm και ανατομικά χωρίζεται στον πυθμένα στο σώμα και τον αυχένα. Ο αυχένας καταλήγει στον κυστικό πόρο που με την σειρά του εκβάλλει στον κοινό ηπατικό ο οποίος στην συνέχεια μεταπίπτει στον χοληδόχο πόρο. 

Ο χοληδόχος πόρος αφού δεχθεί την εκβολή του παγκρεατικού πόρου εισέρχεται στο 12δάκτυλο.

Διαφραγματοκήλη

Ανατομία διαφράγματος - Οισοφάγου

Το διάφραγμα:

Είναι ένα θολωτό πλέγμα από μύς ( ισχυρή μεμβράνη ) που χωρίζει τον θωρακικό κλωβό από την κοιλότητα της κοιλίας και συμμετέχει στη  αναπνευστική λειτουργία.

Ο οισοφάγος :

Είναι μυικός σωλήνας που ενώνει την στοματική κοιλότητα με τον στόμαχο διέρχεται από τον θώρακα στην κοιλία δια μέσου του διαφράγματος από μια οπή το οισοφάγειο τμήμα. 

Σκωληκοειδίτιδα

  • ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΣ

Είναι μία πολύ συχνή χειρουργική πάθηση που οφείλεται στην φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης.To 5% των ανθρώπων υποβάλλονται σε σκωληκοειδεκτομή σε κάποια φάση της ζωής του.Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι αυξημένη στην παιδική ηλικία, ενώ μειώνεται μετά την εφηβεία.

Ανατομικά η σκωληκοειδής βρίσκεται στον δεξιό λαγόνιο βόθρο, είναι τμήμα του παχέως εντέρου και ειδικότερα του τυφλού.Το μήκος της κυμαίνεται από 8 έως 10cm.Είναι δε πλούσιος λεμφοζιδιακός ιστός που συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού.

Θυρεοειδούς αδένα

Ο θυρεοειδής αδένας εντοπίζεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου σε άμμεση γειτνίαση με την τραχεία και σε στενή ανατομικά θέση με τα παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα που είνα αποκλειστικά υπεύθυνα για την κινητικότητα των φωνητικών χορδών και τα αγγεία του τραχήλου (καρωτίδες – σφαγίτιδες).  

Επιγραμματικά θα αναφέρουμε περιπτώσεις παθήσεων θυρεοειδούς που χρήζουν χειρουργική αντιμετώπιση:

 

Α. Ευμεγέθης διάχυτη τοξική βρογχοκήλη που δεν ρυθμίζεται παρα την φαρμακευτική αγωγή.

 

Αιμορροΐδες - Αιμορροϊδοπάθεια

Οι αιμορροΐδες είναι ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων ( αρτηριών - φλεβών ) το αιμορροιδικό πλέγμα που βρίσκεται κάτω από τον βλενογόνο του πρωκτικού σωλήνα. Έτσι αυτά τα ''αγγειακά μαξιλαράκια'' σφραγίζουν την περιοχή άνωθεν των σφιγκτήρων δημιουργώντας ένα επιπρόσθετο εμπόδιο που συγκρατεί μαζί με τους μύς των σφιγκτήρων το εντερικό περιεχόμενο στην λήκυθο του ορθού. Όλοι οι άνθρωποι έχουν  αιμορροΐδες. Όταν όμως αυτό το αγγειακό δίκτυο εμφανίζει συμπτώματα δυσλειτουργίας τότε λέμε οτι υπάρχει αιμορροοιδοπάθεια. 

Γαστρικός Δακτύλιος

Ο Γαστρικός Δακτύλιος είναι η πλέον διαδεδομένη επέμβαση παγκοσμίος.Υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός την προηγούμενη 10 ετία.

Με γενική αναισθησία τοποθετείται ένας δακτύλιος σιλικόνης ρυθμιζόμενης διαμέτρου με port που εμφυτεύεται στο υποδόριο , στον θόλο του στομάχου σε συγκεκριμένο σημείο.

Η τοποθέτηση γίνεται λαπαροσκοπικά δίνοντας τελικά στο στομάχι το σχήμα κλεψύδρας.Έτσι επιτυγχάνεται ο περιορισμός λήψης τροφής αλλα και καθυστέρηση της διελευσής της από το εστενωμένο τμήμα.

Σελίδες