Αιμορροΐδες - Αιμορροϊδοπάθεια

Οι αιμορροΐδες είναι ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων ( αρτηριών - φλεβών ) το αιμορροιδικό πλέγμα που βρίσκεται κάτω από τον βλενογόνο του πρωκτικού σωλήνα. Έτσι αυτά τα ''αγγειακά μαξιλαράκια'' σφραγίζουν την περιοχή άνωθεν των σφιγκτήρων δημιουργώντας ένα επιπρόσθετο εμπόδιο που συγκρατεί μαζί με τους μύς των σφιγκτήρων το εντερικό περιεχόμενο στην λήκυθο του ορθού. Όλοι οι άνθρωποι έχουν  αιμορροΐδες. Όταν όμως αυτό το αγγειακό δίκτυο εμφανίζει συμπτώματα δυσλειτουργίας τότε λέμε οτι υπάρχει αιμορροοιδοπάθεια. 

3 στους 10 ανθρώπους κατα την διάρκεια της ζωής τους θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα από τις αιμορροίδες τους.

Κύρια συμπτώματα αιμορροιδοπάθειας:

1. Παρουσία αίματος κατα την κένωση μαζί με τα κόπρανα κια μετά από αυτήν ( σταγόνες στην τουαλέτα ). Σπάνια παρατηρείται αθρόα αιμορραγία.

2. Πόνος στην περιοχή του πρωκτού που επιτείνεται κατα την αφοδεύση και μπορεί να διαρκέσει ώρες μετά υποχωρώντας σταδιακά, πολλές φορές και με την χρήση αναλγητικών.

3. Ερυθρότητα περιπρωκτικά με κνησμό και έκκριση βλένης από το ορθό.

4. Θρόμβωση κάποιου αιμορροιδικού όζου που εμφανίζετα ως επώδυνη διόγκωση στον πρωκτό εξελίσσεται πολύ γρήγορα ( σε ώρες ) αλλά παραμένει αρκετές ημέρες και χρειάζεται φαρμακεύτικη αγωγή η κάποια μικροεπέμβαση για γρήγορη ανακούφιση.

5. Μια μόνημη ανώδηνη διόγκωση αιμορροιδικών όζων που βρίσκονται έξω από τον πρωκτό.  

Η αιμορροιδοπάθεια χωρίζεται σε τέσσερα στάδια:

1ου βαθμού:

Πρόκειται για εσωτερικές αιμορροίδες που δεν προπίπτουν από τον δακτύλιο.

2ου βαθμού:

Οι αιμορροιδικοί όζοι εμφανίζουν πρόπτωση κατά την αφόδευση και ανατάσσονται αυτόματα αμέσως μετά.

3ου βαθμού:

Όταν προπίπτουν από τον πρωκτικό δακτύλιο κατά την κένωση αλλά χρειάζεται ο ίδιος ο ασθενής να τις ανατάξει με χειρισμούς.

4ου βαθμού:

Όταν οι αιμορροιδικοί όζοι προβάλλουν μόνιμα έξω από τον δακτύλιο και δεν ανατάσσονται.

Πότε η αιμορροιδοπάθεια πρέπει να χειρουργείται:

Όταν οι αιμορροιδές φθάσουν να είναι 3ου - 4ου βαθμού με συμπτωματολογία.

Συχνή απώλεια αίματος, πόνου κατά την αφόδευση υποτροπιάζουσες θρομβώσεις των αιμορροίδων που μετά από φαρμακευτική αγωγή είτε από το στόμα με χάπια είτε με αλοίφες δεν υπάρχει σαφής βελτίωση.

Τύποι χειρουργίκων επεμβάσεων:

1. Αιμορροιδεκτομη κατά Milligan - Morgan:

Παλία τεχνική γίνεται σήμερα με διαθερμία υπερήχων ( ultracision ) η με laser εκτομή των αιμορροιδικών όζων στην 3η - 7η - 11η ώρα και απολίνωση προσπαθώντας έτσι να περιορίσουμε τον μετεγχειρητικό πόνο. Παράλληλα αποφεύγουμε μετεγχειρητικά την ουλώδη στένωση του πρωκτού.

2. Αιμοροιδοπηξία κατά LONGO:

Πλέον ανώδυνη μέθοδος κατά την οποία ουσιαστικά με την βοήθεια ορθοσκοπίου στα 4cm απο την οδοντωτή γραμμή του πρωκτού βρίσκουμε και απολινώνουμε όλες τις αιμορροιδικές αρτηρίες και φλέβες με μεταλλικά clips έτσι περιφερικότερα οι αιμορροίδες συρρικνώνονται και εξαφανίζονται. Το πλεονέκτημα επίσης της μεθόδου αυτής είναι ότι διορθώνεται και η μικρή πρόπτωση του ορθού που συνήθως συνυπάρχει σε αιμορροίδες 4ου βαθμού. Η μέθοδος αυτή εμφανίζει διεθνώς τα μικρότερα ποσοστά υποτροπής κάτω από 2%.   

3. Η μέθοδος HAL:

Κατά την ως άνω μέθοδο με την βοήθεια υπερήχου εντοπίζονται οι αρτηρίες που συνοδεύουν τις αιμορροίδικες φλέβες και απολινώνονται με την χρήση είδικου ράμματος έτσι και εδώ επιτυγχάνεται η σταδιακή συρρίκνωση των φλεβών.

 

Είναι βεβαίως στην εκτίμηση του ειδικού χειρουργού αφού εξετάσει τον ασθενή να αποφασίσει ποια μέθοδος ταιριάζει κάθε περίπτωση με στόχο την οριστική λύση του προβλήματος με τον καλύτερο τρόπο. 

 

  • Η επέμβαση γίνεται με ραχιαία η γενική αναισθησία 
  • Η παραμονή στην κλινική μετεγχειριτικά διαρκεί από λίγες ώρες έως και ένα 24ωρο
  • Ο πόνος που αντιλαμβάνεται ο ασθενής είναι ελάχιστος ρυθμίζεται απόλυτα με ήπια αναλγητικά και διαρκεί 2-3 ημέρες
  • Ο ασθενής επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες σε 4-5 ημέρες 

 

Κατηγορία: