Κύστη κόκκυγος

Η συριγγοποιηθείσα κύστη κόκκυγος  ή τριχοφωλεακή κύστη, είναι πολύ συχνή πάθηση,με μεγαλύτερα ποσοστά στους άνδρες και σε ηλικίες από 20 έως 40 ετών,είναι ένα κυστικό μόρφωμα,που εντοπίζεται στο ύψος του κόκκυγα, και αναπτύσσεται στον κυτταρολιπώδη ιστό,ύπερθεν της προιεράς περιτονίας,με ,ένα η περισσότερους εκφορητικούς πόρους στο δέρμα τα συρίγγια.Σπάνια εμφανίζεται σαν μία ψηλαφητή μάζα χωρίς συρίγγια.

Η εμφάνιση της νόσου οφείλεται στο γεγονός ότι τρίχες εισέρχονται από τους πόρους του δέρματος στο υποδόριο λίπος δημιουργώντας σιγά σιγά μία κοιλότητα με τοίχωμα και περιεχόμενο τρίχες και σμίγμα.

Συνήθως η πρώτη εκδήλωση της πάθησης είναι η φλεγμονή στην περιοχή που εξελλίσεται σε ώρες με έντονο άλγος, πυρετό, κακουχία.Αρκετές φορές η φλεγμονώδης διεργασία υποχωρεί μετά από έγκαιρη χορήγηση αντιβίωσης με αντιφλεγμονώδη.

Τις περισσότερες όμως χρειάζεται διάνοιξη- παροχέτευση με χειρουργικό καθαρισμό .

Στην συνέχεια αφού υποχωρήσει πλήρως η φλεγμονή,μετά διάστημα 3-4 εβδομάδων,απαιτείται η χειρουργική εκτομή της κύστεως αφού ο κίνδυνος υποτροπής είναι αυξημένος.

Ακόμη και όταν η πάθηση ανακαλυφθεί τυχαία χωρίς θορυβώδη συμπτώματα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίζεται χειρουργικά διότι όσο παραμένει χωρίς θεραπεία εξελλίσεται (δημιουργία συριγγίων) και καθίσταται πλέον δυσίατη.

Μέθοδοι Χειρουργικής  Θεραπείας

  • Ανοικτή μέθοδος
  • Ημιανοικτή μέθοδος
  • Κλειστή μέθοδος 

Χειρουργική Επέμβαση

Η χειρουργική ομάδα μου μετά από επιτυχή αντιμετώπιση περισσοτέρων από 1000 κύστεις κόκκυγος  κατέληξε στην ημιανοικτή μέθοδο.

Το 90% των επεμβάσεων εκτελείται έτσι με την χρήση laser,RF,υπερήχων.

Κατά την μέθοδο αυτή με τοπική αναισθησία γίνεται εκτομή της κύστεως μαζί με την αφαίρεση των συριγγίων.Μεγάλη προσοχή απαιτείται στην χειρουργική εκτομή .Η κύστη  δεν πρέπει να διανοιγεί προκαλώντας μόλυνση του χειρουργικού τραύματος με το περιεχόμενό της.γεγονός που επιτυγχάνεται με την χρήση υπερήχων η laser.Στη συνέχεια συρράπτεται το χείλος του τραύματος στην προιερά περιτονία μειώνοντας σημαντικά το έλλειμα, εγκαταλείποντας μικρό άνοιγμα στο μέσον της επεμβάσεως για παροχέτευση.

Η παραμονή στην κλινική είναι 2-3 ώρες και χρειάζεται μία αλλαγή την επομένη.

Κατόπιν ο ασθενής επιβάλλεται να πλένεται καθημερινά με νερό και Betadine 7,5%  για τις επόμενες 10 ημέρες.Η τοπική περιποίηση πρέπει να είναι πολύ σχολαστική από τον ασθενή , διότι η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα δυσιδρωτική,γεγονός που καθυστερεί την επούλωση. Στις 10 ημέρες αφαιρούνται τα 2 (δύο) ράμματα. Χρειάζονται άλλες 10 περίπου ημέρες τοπικών αλλαγών για πλήρη ίαση,

Στο 10% των περιπτώσεων μπορεί λόγω τοπικών συνθηκών(φλεγμονώδη στοιχεία) να εφαρμόσουμε την ανοικτή μέθοδο.Εδώ μετά από τοπικές πλύσεις 5-6 εβδομάδων περιμένουμε επούλωση κατά β σκοπό.Πολύ σπάνια όταν πρόκειται για μία μικρή κύστη χωρίς επιπλοκές μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την σύγκλειση του τραύματος(κλειστή μέθοδος) .

Συμπερασματικά πρέπει να επισημάνουμε ότι η συριγγοποιηθείσα κύστη κόκκυγος είναι μία κοινή πάθηση που ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς και χρειάζεται εμπειρία από τον χειρουργό για την σωστή αντιμετώπιση.

Κατηγορία: